orrfolyás

Orrfolyás nátha miatt

Allergiás orrfolyás

Panaszaival azonnal forduljon orvoshoz!

Hogyan hatnak az allergia elleni gyógyszerek?

Hogyan hatnak az allergia elleni gyógyszerek?


Az allergiás reakció során tapasztalható tünetek nagy részéért a hisztamin felelős, ami a túlérzékenységi reakció hatására szabadul fel a szerveztünkben. Éppen ezért az allergiát általában antihisztamin tartalmú szerekkel kezelik. Az antihisztamin tartalmú, bevételre szánt gyógyszerek (úgynevezett 2. generációs antihisztaminok) úgy fejtik ki a hatásukat, hogy a hisztamint leszorítják a receptoráról, ezáltal megakadályozzák, hogy kifejtse hatását, vagyis kiváltsa a kellemetlen tüneteket.
Ettől kicsit alábbhagy az orrviszketés, orrfolyás, csökken a tüsszögést, köhögés, elmúlhatnak a kiütések, az orrdugulást azonban sajnos nem szüntetik meg, az megmarad.


Az antihisztamin tartalmú szerek hátránya, hogy vannak bizonyos csoportok, például a kisgyerekek és a várandós nők, akik ezeket nem szedhetik, de mások számára is mellékhatásokat okoznak, ha nagyobb adagban és sokáig szedik. Akkor a leghatékonyabbak, ha nem tüneti kezelésre, hanem megelőzésre alkalmazzák. Akkor sem teljesen hatástalanok, ha a már kialakult tüneteket szeretnénk vele kezelni, ekkor azonban már nem tudják maradéktalanul ellátni a feladatukat, mert a hisztamin receptorokhoz kötődnek. Ennek megfelelően addig, amíg van szabad receptor, használ, ha már nincs, akkor nem tud hozzá kapcsolódni, így nem is hat.
 

 

A homeopátia még segíthet


Ha az antihisztaminok kudarcot vallottak, a homeopátia még enyhítheti a tüneteinket. Bár a homeopátiás szerek közt is vannak antihisztamin tartalmú készítmények, például a Histaminum és az Apis mellifica, hatásuk a hagyományos antihisztamin tartalmú szerektől eltérően nem a receptorokhoz való kötődésen alapszik, hanem a hisztamin felszabadulását gátolják, mint ahogyan teszik ezt a kromoglikát tartalmú allergia elleni gyógyszerek is. Utóbbiak esetén azonban a teljes hatás eléréséhez hetekig folyamatosan szedni kell a gyógyszert, ami azt jelenti, hogy akkut esetben hatástalanok.

A Histaminum és az Apis viszont hirtelen jelentkező, erős tünetek esetén is gyorsan hat. További előnyük, hogy hosszabb időn át és folyamatosan szedve sincsen mellékhatásuk, ellentétben a receptorokhoz kapcsolódó antihisztamint tartalmazó szerekkel. A hagyományos allergiagyógyszerekkel együtt is alkalmazható, azok mennyiségét csökkenthetjük vele, ám jobban tesszük, ha éjjelre vesszük csak be, ugyanis álmosító hatása van. Az Apis mellifica még orrdugulás kezelésére is alkalmas, ugyanis megnyugtatja a duzzadt nyálkahártyákat, ami nagy előnye, ugyanis az orrcseppeket hosszabb távon nem szabad használni.

Fontos tudni, hogy az allergia homeopátiás módszerekkel való gyógyítása elsősorban a hajlam kezeléséből áll, ami hosszabb időt vesz igénybe, és személyre szabott szerrel történik. A kezelést akkor célszerű elkezdeni, amikor az allergiás tünetek még nem erősek, így azok jó eséllyel enyhék is maradnak, esetleg teljesen megszűnnek. Általában annyi hónapot vesz igénybe a gyógyulás, ahány éve az allergia tart, így ajánlatos az allergiamentes időszakban nekifogni a kezelésnek.  Lehet az akut tüneteket is enyhíteni, erre többféle szer is rendelkezésre áll, de a két módszer kombinációját is alkalmazhatjuk, különösen, ha a tünetek már kialakultak, és az allergia különösen makacs.

 

Linkek:
Keresned sem kell!

FaXuniL Kft (H-2220 VECSÉS Város utca 2., telefon:+36-30-256-8-255, adószám13017996-2-13)

Google PageRank