orrfolyás

Orrfolyás nátha miatt

Allergiás orrfolyás

Panaszaival azonnal forduljon orvoshoz!

A nátha megelőzése, megfázás kezelése

Mit tehetünk a nátha megelőzéséért?


A nátha kialakulásának megelőzéséért sokat tehetünk azzal, ha odafigyelünk az immunrendszerünk védelmére. Ennek érdekében fontos, hogy figyelmet szenteljünk az egészséges életmódra és a megfelelő étrendre. A legfontosabb, hogy eleget mozogjunk, sokat legyünk a friss levegőn, tartózkodjunk a stressztől és aludjunk ki magunkat rendesen, emellett tartózkodjunk a káros szenvedélyektől, például a dohányzástól, alkoholfogyasztástól. Az sem elhanyagolható, hogy elég vitamint vigyünk be a szervezetünkbe: a napi ötszöri gyümölcs és zöldségfogyasztással ez megoldható, de ha ez nem kivitelezhető, az is megfelel, ha kiegészítő vitamint szedünk.

A sport nagyon fontos tényező, hiszen segít megőrizni az erős immunrendszert. Ehhez nem kell hatalmas, kiemelkedő teljesítményt nyújtani, elég, ha napi 30-60 percet mozgunk. A mozgás formája szinte mindegy, mindenki választhatja a neki megfelelőt. A lényeg a rendszeresség és a folyamatosság. Fontos az is, hogy olyan mozgást válasszunk, amiben örömünket leljük, így ugyanis kitartóbbak és aktívabbak vagyunk, mintha csak kényszerből sportolnánk. Több legyet üthetünk egy csapásra, ha a szabadban sportolunk. A friss levegőn való tartózkodás azért is kulcskérdés, mert ezáltal „szellőznek” a tüdők, kapnak friss oxigént a szervek. A meleg belső és hideg külső levegő cseréje serkenti a vérellátást, és ezáltal az ellenállóképességet.
 

Mindenki más sportot élvez: van, aki azt szereti, ha egyedül lehet, másoknak kell egy társaság, ami motiválja. Az első esetben ideális lehet a futás, biciklizés, vagy akár otthon is lehet bizonyos gyakorlatokat végezni, a második esetben viszont érdemes beiratkozni aerobic, jóga vagy más órákra, ahová többen is járnak. Aki szeret szórakozni, annak jó választás lehet egy olyan sport, ami játék is egyben: kiválóak erre a csapatsportok, csoportos kirándulások, biciklitúrák. Az úszás mindenkinek jót tesz, ugyanis mindenünket átmozgatja – ezt is lehet egyedül és társasággal is végezni.

 

 

Tippek az immunrendszer fitten tartásáraNagyon jót tehet a szervezetünk védekezőképességének, vagyis az immunrendszernek a szaunázás, a hideg és a meleg váltakozása ugyanis serkenti az anyagcserét és a hőtermelést, rendben tartja a hőháztartást, jót tesz az ereknek, javítja a vérkeringést, valamint erősíti az ideg- és az immunrendszert. Legjobb, ha a szaunázás rendszeres, heti egy-két alkalommal ajánlott alkalmazni. Hasznos lehet a hideg-meleg lábfürdő is: két edény kell hozzá, az egyikbe 38 fokos, a másikba hideg víz. A melegbe áztassuk a lábunkat három percig, majd tegyük át a hidegbe 20 másodpercre, ezt ismételjük meg legalább háromszor, és mindig a hideg víz legyen az utolsó.

Ugyanilyen jótékony hatása lehet a reggeli váltózuhanynak is: 2-3 percig a meleg, majd 10-15 másodpercig a hideg vízsugár alatt álljunk. Ez is háromszor ismétlendő, és a hideg vízzel kell befejezni. Káros lehet a stressz is: a túlterhelt, folyamatos nyomás alatti életmód hajlamosít a megfázásos megbetegedések kialakulására, így – bár ez nem könnyű – igyekezzünk kiiktatni a stresszt az életünkből, vagy legalább minimálisra csökkenteni. Az alvás szerepe is fontos, ügyeljünk arra, hogy a hálószoba jól szellőzzön, és a hőmérséklete ne legyen magasabb 18 foknál, ugyanis ezek az optimális körülmények a pihentető alváshoz.

 

Így gyógyíthatjuk a nátha tüneteit és szövődményeitMivel a nátha nem súlyos betegség önmagában, gyakran próbálkozunk otthoni gyógyítással, különböző házi praktikákkal, kúrákkal. Rengeteg vény nélkül kapható gyógyszer is rendelkezésre áll, amelyek közül néhány igen hatékony, azonban nem mindenki szereti ezeket alkalmazni, sokan idegenkednek a gyógyszerek alkalmazásától. Szerencsére számos olyan gyógymód is létezik, amik hatékonyak lehetnek a megfázás ellen, és gyógyszert sem kell szednünk mellé. Alkalmazhatók azonban gyógyszerekkel kombinálva is, így ha szerencsénk van, még hamarabb meggyógyulhatunk.

A nagyanyáinkról ránk maradt praktikák szerint torokfájásra például a méz és a citrom kombinációja kiváló lehet: egy kifacsart citrom levét kell forróra felmelegíteni, és hozzáadni 1-2 kávéskanál mézet, majd este, lefekvés előtt és reggel meg kell inni, ez enyhíti a fájdalmat. Az is hatásos lehet, ha felszeletelünk egy hagymát, amit egy kendőbe csavarva a nyakunkra kötünk éjszakára, állítólag kitisztítja a torkot. Hatékony lehet, ha a hagyma szagát belélegezzük: a szemünket csípni fogja ugyan, de a hagymának erős tisztító hatása van. A közhiedelemmel ellentétben a mentolos cukrok csak rontanak a helyzeten: pillanatnyilag érzéstelenítenek, de hosszabb távon kiszárítják a torkot, amitől a fájdalom rosszabbodik, ezért érdemes inkább a mézes és citromos cukrokat választani.

A köhögés is igen kellemetlen velejárója a megfázásnak, amitől nehéz megszabadulni, főleg ha száraz. Ilyen esetekben a hagymatea segíthet, ami nem túl finom ugyan, de ízesíthető más gyógyteákkal, így nem olyan rossz, és a hatás sem csökken. A hagymatea elkészítése igen egyszerű: forrásban lévő vízbe kell kétdecinként egy, közepes méretű, meghámozott, megmosott, kicsit bevagdalt vöröshagymát tenni, egy percig főzni, majd negyed órát állni hagyni, végül leszűrni. A köhögést, a tüdő- és hátfájást enyhítheti az inhalálás is, erre a legalkalmasabb a borsmenta olaj vagy a kamilla.
 

Linkek:
Keresned sem kell!

FaXuniL Kft (H-2220 VECSÉS Város utca 2., telefon:+36-30-256-8-255, adószám13017996-2-13)

Google PageRank