orrfolyás

Orrfolyás nátha miatt

Allergiás orrfolyás

Panaszaival azonnal forduljon orvoshoz!

Nátha, megfázás vagy influenza?

Vírus okozza a náthát


A náthát vagy meghűlést, megfázást heveny vírusos fertőzés okozza. A fertőzés során a vírusok megtelepszenek a nyálkahártyában, és ez okozza a kellemetlen tünetek sokaságát, amik valószínűleg senki számára nem ismeretlenek: gyengeség, elesettség, hőemelkedés, láz, orrfolyás, orrdugulás, könnyezés, tüsszögés, torokkaparás, torokfájdalom, köhögés, fejfájás, esetleg szemfájdalom. Ezek túlélhetők, de igen kellemetlenek lehetnek, bizonyos gyógyszerek azonban elviselhetőbbé tehetik a náthás állapotot.

Normál esetben a nátha nem igényel különösebb kezelést, a panaszok néhány nap, esetleg egy hét alatt maguktól megszűnnek, ez idő alatt azonban a közérzetünk igencsak kellemetlen lehet, így természetes, hogy igyekszünk mindent megtenni annak érdekében, hogy megszabaduljunk a tünetektől. Mivel a náthát okozó vírus cseppfertőzéssel terjed, könnyen átadhatjuk a betegséget másoknak, vagy éppen elkaphatjuk másoktól, ezért tanácsos otthon maradni annak, aki megfertőződik.
 

Nátha, vagy valami súlyosabb?A nátha tünetei nagyon hasonlítanak bizonyos súlyosabb betegségek első tüneteire, például az influenzáéra, de a mostanság igencsak rettegett H1N1-ére is. Bár ezek a betegségek eleinte hasonlítanak, és mindegyiket vírus okozza, más-más vírus felelős a kialakulásukért. A különböző vírusok dacára a betegségeket laboratóriumi teszt nélkül szinte lehetetlen megkülönböztetni egymástól – általánosan az mondható el, hogy a nátha tünetei jóval enyhébbek a másik kettőnél. Az influenza és a H1N1 erősebb végtagfájdalommal, magas lázzal, esetenként hasmenéssel is járhat, mindez egy szimpla megfázásra nem igazán jellemző.

Legtöbbet akkor tehetünk a súlyosabb betegségek kiküszöbölésért, hogy ha a megfázást szokatlanul erősnek érezzük, és néhány napon belül nem leszünk jobban, orvoshoz fordulunk. Normál esetben ugyanis a nátha nem tart sokáig, és három nap elteltével jobban kell magunkat érezni. Ha ez nem történik meg, van rá esély, hogy valami nagyobb gond van, de ezt biztosan csak az orvos fogja tudni megmondani, ahogy segíteni is ő tud. Az influenza és a H1N1 ellen már létezik védőoltás, biztosra úgy mehetünk, ha ezekkel beoltatjuk magunkat.
 

Szövődményei is lehetnek a náthának


A megfázásra sokan hajlamosak vagyunk legyinteni egyet, a legtöbb ember úgy gondolja, hogy ilyen semmiséggel nem fordul orvoshoz, sőt, jó néhányan hajlamosak arra, hogy még csak otthon sem maradnak, ugyanúgy bemennek dolgozni, vagy iskolába. Ez egyrészt azért rossz ötlet, mert a nátha cseppfertőzéssel terjed, így ha nem maradunk otthon, könnyen megfertőzhetjük vele a környezetünkben lévőket: osztálytársakat, kollégákat, barátokat. Másrészt magunkkal is kiszúrhatunk, hiszen ha terheljük magunkat betegen is, sokkal nehezebben gyógyulunk, tovább kell küzdenünk a betegség kellemetlen tüneteivel, pl az orrfolyással

Ez azonban a legkisebb rossz, ami történhet, hogyha nem fordítunk kellő figyelmet a náthánkra. A megfázásból alakulhat ki ugyanis például az arcüreggyulladás vagy tüdőgyulladás is, amik már igen veszélyes betegségek lehetnek. Ritkán ugyan, de előfordulhat szívburok- és szívizomgyulladás is, ezek akár életveszélyesek is lehetnek, ezért ha a nátha nem akar elmúlni, mindenképpen ki kell vizsgáltatni! Szövődmények kialakulásának leginkább azok vannak kitéve, akiknek gyenge az immunrendszere. Ez vonatkozik a nátha elkapására is, ezért is gyakori a meghűlés a téli hónapokban, amikor szervezetünk kevesebb vitaminhoz, napsütéshez, mozgáshoz jut.

Linkek:
Keresned sem kell!

FaXuniL Kft (H-2220 VECSÉS Város utca 2., telefon:+36-30-256-8-255, adószám13017996-2-13)

Google PageRank